Rostliny amsonie pro zahrady: Zjistěte více o různých odrůdách amoniaku

Obsah:

Rostliny amsonie pro zahrady: Zjistěte více o různých odrůdách amoniaku
Rostliny amsonie pro zahrady: Zjistěte více o různých odrůdách amoniaku

Video: Rostliny amsonie pro zahrady: Zjistěte více o různých odrůdách amoniaku

Video: Rostliny amsonie pro zahrady: Zjistěte více o různých odrůdách amoniaku
Video: Common Amsonia Types and Varieties to Try | Walters Gardens 2024, Smět
Anonim

Amsonie jsou sbírkou krásných kvetoucích rostlin, které se nenacházejí v příliš mnoha zahradách, ale zažívají trochu renesance, protože tolik zahradníků se zajímá o původní severoamerické rostliny. Kolik odrůd amsonie existuje? Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o mnoha různých typech rostlin amoniaku.

Kolik různých Amsonií existuje?

Amsonia je ve skutečnosti název rodu rostlin, který obsahuje 22 druhů. Tyto rostliny jsou z velké části polodřevité trvalky s trsovitým růstem a malými hvězdicovitými květy.

Když zahradníci mluví o amsonii, často mluví o Amsonia tabernaemontana, běžně známé jako modrásek obecný, modrásek východní nebo modrásek vrbový. Toto je zdaleka nejčastěji pěstovaný druh. Existuje však mnoho dalších typů amoniaku, které si zaslouží uznání.

Odrůdy Amsonia

Shining bluestar (Amsonia illustris) – Tato rostlina pochází z jihovýchodu USA a svým vzhledem je velmi podobná druhu modré hvězdy. Ve skutečnosti některé rostliny, které se prodávají jako A. tabernaemontana, jsou ve skutečnosti A. illustris. Tato rostlinavyniká velmi lesklými listy (odtud název) a chlupatým kalichem.

Threadleaf bluestar (Amsonia hubrichtii) – Tato rostlina pochází pouze z hor Arkansasu a Oklahomy a má velmi výrazný a fascinující vzhled. Má množství dlouhých nitkovitých listů, které se na podzim zbarvují do úžasně žluté barvy. Je velmi tolerantní k horku a chladu, stejně jako k různým typům půdy.

Peebles' bluestar (Amsonia peeblesii) – Tato vzácná odrůda amsonie pochází z Arizony a je extrémně odolná vůči suchu.

Evropská bluestar (Amsonia orientalis) – Tato krátká odrůda s kulatými listy, původem z Řecka a Turecka, je evropským zahradníkům známější.

Blue Ice (Amsonia „Blue Ice“) – Krátká rostlinka s nejasným původem, tento kříženec A. tabernaemontana a jejího blíže neurčeného rodiče pravděpodobně pochází ze Severní Ameriky a má úžasné modré až fialové květy.

Louisiana bluestar (Amsonia ludoviciana) – Tato rostlina pochází z jihovýchodu USA a vyniká svými listy, které mají roztřepené, bílé spodní strany.

Hvězda třásnitá (Amsonia ciliata) – Tato amsonie pochází z jihovýchodu USA a může růst pouze ve velmi dobře odvodněné písčité půdě. Je známá svými dlouhými, vláknitými listy pokrytými koncovými chloupky.

Doporučuje: