Bicolor Garden Schemes – Skládání dvoubarevných zahrad

Obsah:

Bicolor Garden Schemes – Skládání dvoubarevných zahrad
Bicolor Garden Schemes – Skládání dvoubarevných zahrad

Video: Bicolor Garden Schemes – Skládání dvoubarevných zahrad

Video: Bicolor Garden Schemes – Skládání dvoubarevných zahrad
Video: Color schemes for a gorgeous garden (pro tips) 2024, Smět
Anonim

Pokud jde o barvy na zahradě, hlavní zásadou je vybrat si barvy, které se vám líbí. Vaše barevná paleta může být konglomerátem vzrušujících, jasných barev nebo směsí jemných barev, které poskytují atmosféru klidu a relaxace. Pokud jste však ohromeni množstvím barevných kombinací květin, zúžení pole na dvě barvy může proces zjednodušit. Čtěte dále a dozvíte se o dvoubarevných zahradách a dvoubarevných zahradách.

Dvoubarevné zahrady

Pořádně si prohlédněte barevné kolečko a podle toho naplánujte (a zasaďte). Existuje mnoho způsobů, jak použít barevné kolečko pro vytvoření dvou barevných zahrad. Například:

  • Analogické barvy – Toto dvoubarevné schéma zahrnuje harmonické barvy, které jsou vedle sebe na barevném kruhu. Dvě barevné zahrady založené na analogických barvách mohou obsahovat odstíny červené a oranžové, oranžové a žluté, modré a fialové nebo fialové a červené.
  • Doplňkové barvy – Pro kontrast, který opravdu vynikne, vyberte barvy přímo naproti sobě na barevném kole, jako je modrá a oranžová, žlutá a fialová nebo zelená a červená.
  • Neutrální barvy – Využijte neutrálních barev při výběru barvy květinkombinace, protože neutrální barvy lze použít s jakoukoli jinou barvou (nebo barvami), aniž by se změnil celkový efekt dané barvy. V zahradnictví mohou být neutrální barvy bílá, šedá, stříbrná, černohnědá nebo zelená.

Používání dvoubarevných barev v zahradě

Co jsou tedy dvoubarevné rostliny? Podle Royal Horticultural Society se některé dvoubarevné květy vyskytují v důsledku mutace, ke které dochází během počátečního vývoje květu. Tato náhodná událost může, ale nemusí nastat v následujících sezónách. Většina dvoubarevných rostlin je však pečlivě a selektivně šlechtěna pro své dvoubarevné rysy.

Dvoubarevné rostliny jsou fascinující a dodávají zahradě skutečný zájem. Zahrada s dvoubarevnými rostlinami však může být ošemetná.

Jedním řešením je zasadit dvoubarevnou odrůdu s kontrastní, plnou barvou, která slouží jako pozadí. Najděte například rostlinu, jako je Dianthus ‚Nova,‘dvoubarevná s květy tmavě a světle růžovými, spolu s barevnými listy, jako je okrasná liána batátová (Ipomoea batatas).

Můžete také zasadit jednobarevnou květinu jedné ze dvou barev zastoupených v sousední dvoubarevné rostlině. Vysaďte například velké, červené nebo bílé petúnie vedle Salvia microphylla ‘Hot Lips, nápadné dvoubarevné rostliny červené a bílé.

Doporučuje: