Rozvržení bylinkové zahrady – seznamte se s různými návrhy bylinkových zahrad

Obsah:

Rozvržení bylinkové zahrady – seznamte se s různými návrhy bylinkových zahrad
Rozvržení bylinkové zahrady – seznamte se s různými návrhy bylinkových zahrad
Anonim

Designy bylinkových zahrad se liší v závislosti na potřebách a preferencích jejich návrhářů. Uspořádání bylinkové zahrady se také liší s ohledem na jejich celkový účel. Například neformální bylinková zahrádka může být navržena vedle zeleniny a jiných kvetoucích rostlin, stejně jako různých keřů a stromů.

Jak navrhnout bylinkovou zahradu

Při navrhování bylinkové zahrádky byste měli předem zvážit, jak bude využívána, a podle toho naplánovat. Například kuchyňské zahrádky by měly být umístěny blízko domova, aby byl během sklizně snadný přístup k bylinkám podle potřeby.

Nejzákladnější bylinková zahrádka musí být umístěna v oblasti, kde dopadá alespoň čtyři až šest hodin slunečního světla. Všechny rostliny by měly být snadno přístupné, zvláště když se používají k vaření nebo sušení.

Návrhy bylinných zahrad obecně zahrnují zajímavé ústřední místo v centru, jako je koupaliště pro ptáky, fontána, sluneční hodiny atd. To také závisí na účelu a vašem osobním vkusu.

Základní motivy designu bylinkové zahrady

Motivy jsou oblíbené při navrhování bylinkové zahrádky. Témata mohou zahrnovat použití konkrétních barev, vůní, rostlin atd. Byliny se obvykle vybírají na základě tématu. Různé motivy lze také použít k oddělení jednotlivých zahradních záhonů.

Například bylinky sdílející určitou barvu lze seskupit do jedné oblasti. V jiném můžete mít voňavou bylinkovou zahrádku plnou aromatických bylin, jako jsou různé druhy máty.

Kromě toho lze dát přednost různým odrůdám jedné bylinky. Další možností může být konkrétní lokalita, například italská bylinková zahrádka plná bylinek, jako je bazalka, petržel, oregano, rozmarýn atd.

Formální design bylinková zahrada

Oblíbené jsou také formální bylinkové zahrádky. Tento symetrický typ bylinkové zahrady využívá rostliny k vytváření geometrických vzorů a textur, jako je kruh nebo čtverec. Byliny jsou obvykle uspořádány podle výšky, barvy a použití s chodníky nebo cestami oddělujícími záhony, které jsou stejně velké.

Knot gardens jsou běžně k vidění formálně designované bylinkové zahrady. Tyto zahrady jsou často lemovány nízkými živými ploty, jako je buxus. Mohou také zahrnovat nějaký typ sochařského nebo topiárního ohniska.

Spirálovité bylinkové zahrádky nabývají kruhového tvaru a jsou obecně stavěny v patrech. I když jsou také populární, obvykle vypadají méně formálně.

Návrhy kontejnerové bylinkové zahrady

Mnoho bylinek lze úspěšně pěstovat v nádobách. Bylinky pěstované v nádobách mohou být navrženy tak, aby vyhovovaly téměř jakémukoli prostředí nebo potřebám a jsou skvělou alternativou k zahradničení na malých plochách. Mohou být také uspořádány do atraktivních skupin a podle potřeby obměňovány nebo přesouvány.

Existují různé způsoby, jak navrhnout bylinkovou zahrádku. Nejlepší design je ten, který vám vyhovuje a splní všechna vaše očekávání.

Doporučuje: